Indián népmese: A jaguár és a tűz

A tűz vadászatról tartott hazafelé, a zsákmányt a hátán vitte. A jaguár megleste az úton, s mikor a tűz közel ért hozzá, hirtelen mellette termett, és alaposan megijesztette.

  • Ejha, koma, de megijesztettél – mondta a tűz.
  • Tedd csak le a terhet, és nézd, milyen erős vagyok én – szólt a jaguár.
  • Igazán olyan erős vagy? – kérdezte a tűz, és letette a zsákmányt, s melléje telepedett.
  • Ide vigyázz – kérkedett a jaguár –, megmutatom, micsoda erő van bennem. – Azzal felmászott egy fára, és letördelte az ágat. Kicsit elfáradt a nagy munkában, és lihegve kérdezte: – Láttad, koma? Bizony nagyon erős vagyok, nem úgy, mint te. – Leheveredett melléje, hogy kipihenje magát. A tűz kicsi , de vakos fickó volt.

Amint békésen üldögélnek egymás mellett, a jaguár egyszerre csak megfordul, ráveti magát a tűzre:

  • Most pedig megeszlek!
  • Egyél csak – mondta nyugodtan a tűz.

A jaguár belevájta karmait a tűzbe, és leteperte a földre. Ám amikor a torkába akart marni, forróságot érzett. Tüzet fogott a bundája, és úgy égett, mint egy fáklya.

Kapkodta ám a lábait a jaguár, nagy erőlködéssel felmászott az útjába eső első fára, de a tűz belekapott a fába, s a jaguár rettenetesen jajgatva a földre zuhant, nagy sietve feltápászkodott, és egy sziklára menekült, a tűz a sarkában volt, és újból belekapott. A jaguár eszeveszetten futott, mígnem egy patakhoz ért, belerohant a vízbe. A tűz körülfogta a patakot, és pillanatok alatt úgy felforrósította a vizet, hogy csak úgy zubogott, a jaguár bundája odalett, teljesen csupaszon vánszorgott ki a partra.

Itt már várta a tűz, és úgy megperzselte a karmait, hogy egészen összezsugorodtak. A jaguár ordított a kíntól, a földre vetette magát, ide-oda hemperedett, a sebeit nyaldosta.

A tűz végre megelégelte, és így szólt a megkínzott állathoz:

  • Látod , koma, ilyen vagyok én!

A másik egyre jajgatott:

  • Elég, koma, elég, látom, hogy erős vagy, sokkal erősebb, mint én.

Aztán nagy nehezen hazavánszorgott, a tűz is folytatta útját.
Az időtől fogva jár a jaguár zsugorodott karmokkal, és féli a tüzet a mai napig is.

Forrás: csutkamano.hu

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.