Nyári ízek remeke a paradicsomsaláta

A régi időkben a húsételek mellé járt általában valamilyen savanyúság is. Ez leggyakrabban a kovászos uborka volt, esetleg savanyú káposzta. A cékla, és az uborkasaláta már-már úri ételnek minősült a menzán. Ehhez a gasztronómiai szegénységhez képest ma már millió salátaféle érhető el és kérhető, és a saláták gyakran már főételként szerepelnek az éttermek étlapján.

Ismertségét tekintve a görögsaláta emelkedik ki, de a paradicsomsaláta is igen népszerű, különösen a nyári időszakban. Most ennek elkészítését mutatjuk be kezdők számára.

A jó paradicsomsalátához egy dolog kell igazán és ez a jó paradicsom. A jó paradicsom az amit mi magunk nevelünk, vagy amit a főszezonban a piacon is megkaphatunk. Ha egy mód van rá kerüljük a nagy áruházak szép, de annál ízetlenebb paradicsomkínálatát.

Először is vegyük a paradicsomot, mossuk meg, majd kockázzuk fel. Nem kell túl apróra, kb. dobókocka, vagy annál kissé nagyobb méretű legyen. Mindezt rakjuk bele egy üvegtálba, és adjunk hozz egy fej nagyon apróra vágott vöröshagymát. Ha ezzel megvagyunk, mehet hozzá a só, és bors, ízlés szerint. Ehhez kell egy kis rutin, amíg megtaláljuk a tökéletes ízvilágot, de érdemes kóstolgatni is közben. De ne feledjük a só lassan olvad a hideg vízben!

Ezt követően öntsük fel vízzel és adjunk hozzá egy evőkanál 0%-os ecetet és fél evőkanál olívaolajat. Az hogy mennyi ecet kell bele, függ egyéni ízlésünktől is, ha kevésnek érezzük adhatunk még hozzá, de csökkenthetjük is a mennyiséget.

Ha kész rakjuk hűtőbe, vagy csak hagyjuk állni egy kis ideig, hogy összeérjenek az ízek.

Húsételek mellé tökéletes, de akár egy rántottához is illik. Ha kedvet kaptunk a salátákhoz, próbáljuk ki a görögsalátát is!

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.