A kefés és a kefe nélküli egyenáramú villanymotorok közti különbség

A kefe nélküli egyenáramú motor, más néven elektronikus kommutációjú egyenáramú motor, egy szinkron villanymotor. Ez egy egyenáramú táplálással (DC) rendelkező villanymotor, amely a kefés mechanikus kommutáció helyett elektronikusan vezérelt kommutációs rendszerrel rendelkezik. Ezekben a szerkezetekben tehát a nyomaték és az áram, a fordulatszám és a feszültség egyenesen arányosan van.

A kefés egyenáramú villanymotorban az egyenfeszültségű forrás és az armatúra tekercselése között elektromos áramkör jön létre azáltal, hogy a kefék mechanikai kapcsolatot létesítenek a forgórészen lévő villamos érintkezőkkel, vagyis a kommutátorral. A tengelye körül forgásban lévő armatúra esetében a kefék kapcsolatba lépnek a villamos érintkezőkkel a villanymotor belsejében. Ezek az érintkezések villamos kapcsolók sorozatát alkotják közösen, amelyek sorrendben kapcsolnak úgy, hogy mindig az állórészhez legközelebb eső armatúratekercsen folyik keresztül az áram. Ez biztosítja azt, hogy minden esetben a megfelelő tekercsek és a mágnes, illetve a forgórész tekercsei között alakuljon ki a forgó mágneses mező, vagyis a megfelelő mágneses kölcsönhatás.

Egy kefe nélküli egyenáramú villanymotor esetében a tekercsek mozgása helyett az állandómágnesek forgása a jellemző, amíg maga az armatúra nyugvó állapotban marad. Egy elektronikus vezérlő váltja fel az ilyen villanymotorok esetében a kefe-kommutátor rendszert, ami egy félvezetős áramkört hoz létre a kefe-kommutátor rendszerrel ellentétben.

Leave a comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.